Beste spierkrachtschippers,

De Grensmaas is één van de weinige rivieren in Nederland waar men kan varen op stromend water, met kleine stroomversnellingen en andere natuurlijke hindernissen. Daarom kan die rivier zich op de nodige belangstelling verheugen van een aardige groep kanovaarders.

Op twee gedeelten van die Grensmaas geldt een eigen reglement. De officiële naam daarvan is: “Scheepvaartreglement Gemeenschappelijke Maas” afgekort SRGM.

Dat reglement begint met het omschrijven van de riviergedeelten waar het geldt.

Het eerste deel is vanaf het zuidelijkste punt waar de Maas gemeenschappelijk wordt, bij grenspaal 45 bij Lixhe (Lieze) in België tot waar de grens de Maas “verlaat” bij grenspaal 49, iets ten Noorden van Klein Ternaaien. Dit deel is voor veel kanovaarders minder interessant omdat de beroepsvaart hier ook vaart.

Het tweede deel begint bij grenspaal 106 nabij Borgharen, waar de grens “terugkomt” in de Maas, tot grenspaal 126 nabij Stevensweert (Kessenich in België), waar de grens de Maas weer “verlaat”. Met name dit deel wordt bevaren door een groep “wildwaterliefhebbers”.

Verder staan er in dat reglement, naast extra (bijzondere) regels, ook voorschriften in die iets afwijken van de BPR-regels.

Om de relevante regels voor ieder van ons eenvoudig vindbaar te maken heb ik voor het varen op deze rivier een eigen samenvatting gemaakt van de betreffende vaarregels. Dat document is middels een link hieronder te downloaden.

Het document over de SRGM is te downloaden door hierop te klikken.

Arend Aalbrecht